Hållbara investeringar

 

Hållbara investeringar

 

Klimatförändringarna är inte längre ett avlägset problem för framtida generationer – det är en ny verklighet som vi alla måste förhålla oss till. Som investerare måste vi agera snabbt och beslutsamt.

Vi har en skyldighet gentemot våra andelsägare, samhället och planeten att bidra till målen i Parisavtalet. Det är något vi tar på största allvar. Att integrera rätt hållbarhetsaspekter i investeringsprocessen är dessutom helt avgörande för att vi ska kunna hitta framtidens vinnare och således generera en god riskjusterad avkastning.

Vår syn på hållbarhet

Aktivt ägande

Hållbarhet börjar alltid med ägarstyrning. Varför är det så viktigt att vara en aktiv ägare – och hur kan vi som investerare bidra?

Vår investeringsprocess

Hur integrerar vi hållbarhet i förvaltningen? För oss är det en självklarhet att arbeta med att påverka bolagen i rätt riktning.

Mångfald i styrelserna

Lannebo erkänner värdet av mångfald i sammansättningen av företagens styrelser. Vi betonar vikten av att ha styrelseledamöter med olika kompetenser, erfarenheter och bakgrunder.

Exkludering

Inom vissa branscher bedöms hållbarhetsriskerna vara så omfattande att vi vill minimera fondernas exponering mot dessa.

Samarbeten och initiativ

Vi är övertygade om att investerarnas styrka är en viktig pusselbit för att lyckas nå klimatmålen.

Så röstar vi

Bolagsstämman är bolagets högst beslutande organ där aktieägare har rätt att utöva sitt inflytande och göra sin röst hörd.

Vad är en hållbar investering?

Bidrar till mål01

För att en investering ska anses bidra till ett miljömässigt eller socialt mål enligt Lannebo måste den antingen bidra till FN:s globala mål för en hållbarutveckling (SDG) eller vara förenlig med EU-taxonomin. Bedömning av detta görs i förvaltarnas hållbarhetsanalyser genom att analysera bolagens ekonomiska aktiviteter och huruvida de har en tydlig koppling till någon av SDG-målen eller EU-taxonomin. Det kan antingen vara bolagets omsättning som bidrar eller så kan bidraget komma från den operationella verksamheten. Bedömningen bygger på egen kvalitativ analys men även på data från etablerade hållbarhetsleverantörer.

Lannebo använder FN:s 17 globala mål och/eller EU-taxonomin för att identifiera miljömässiga och sociala mål.

Orsakar inte skada02

Lannebo säkerställer att investeringarna inte orsakar betydande skada genom vår egenutvecklade hållbarhetsanalys och genom att exkludera företag som bedöms ha en betydande negativ påverkan på miljön och samhället. Betydande skada identifieras med hjälp av de så kallade Principal Adverse Impact-indikatorer (”PAI indikatorer”) som är framtagna av EU. Bolag vars PAI-indikatorer utmärker sig negativt analyseras vidare och kan leda till åtgärder, som exempelvis dialog med bolagsledningen. Det kan också leda till att investeringen inte klassas som hållbar av oss eller att en investering i bolaget inte alls sker.

God styrning03

“God styrning är avgörande för ett företags utveckling och i slutändan för att skapa långsiktigt, hållbart värde i samhället som helhet.”

Per Trygg, Förvaltare och ägaransvarig

Lannebo har antagit en policy för att utvärdera praxis för god styrning i investeringarna. Policyn innehåller en skyldighet att granska att investeringen har en sund ledningsstruktur och medarbetarrelationer. Dessutom granskar Lannebo bolagens ersättningsstrukturer för relevant personal, jämställdhet och efterlevnad av skatteregler.

Rapporter, policyer och principer

Vanliga frågor

Vad är en hållbar investering?

EU:s förordning SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) har tagits fram i syfte är att öka transparensen kring hållbarhet, skapa ett standardiserat sätt att rapportera och motverka greenwashing. För att en investering ska klassas som hållbar enligt SFDR ska den uppfylla tre kriterier:

1. Bidrar väsentligt till ett miljömål eller ett socialt mål.
2. Orsakar inte betydande skada för något av dessa mål.
3. Har en god bolagsstyrning.

Hur integreras hållbarhet i förvaltningen av våra fonder?

Integrering

Lannebos förvaltare gör en grundlig hållbarhetsanalys av bolagens miljöpåverkan, sociala ansvar och styrning. Det är en del av den omfattande bolagsanalys som ligger till grund för våra investeringsbeslut. Genom att integrera hållbarhetsaspekter i investeringsprocessen säkerställer vi en kontinuerlig hantering av både risker och möjligheter kopplade till hållbarhet.

Exkludering

Inom vissa branscher bedöms hållbarhetsriskerna vara så omfattande att Lannebo vill minimera fondernas exponering mot dessa. Därför har vi en exkluderingsstrategi med syfte att minimera de viktigaste hållbarhetsriskerna, såväl för människor och planet som för fondernas andelsägare.

Aktivt ägande

Vi använder vårt ägarinflytande för att påverka bolag i hållbarhetsfrågor. Det gör vi genom att delta i valberedningar, rösta på bolagsstämmor och för direkt dialog med bolagen som vi investerar i.

Hur påverkar Lannebo bolagen i en mer hållbar riktning?

Som en betydande ägare i flera svenska börsbolag har Lannebo möjlighet att utöva ägarinflytande och driva verklig förändring. Vi utövar vårt ägarinflytande via tre strategier:

1. Valberedning

Vi är med och formar styrelsernas sammansättning genom deltagande i valberedningar, där vi strävar efter kompetenta, mångsidiga och jämställda styrelser.

2. Bolagsstämma

Vi utövar vår rätt att rösta på bolagsstämmor. Vår huvudprincip är att delta på bolagsstämmor där fondbolaget har aktieinnehav – med undantag om innehavets storlek är ringa i förhållande till övriga aktieägare.

3. Dialog

Ett kraftfullt verktyg för att påverka bolagen är genom dialog. Vi har löpande möten och påverkansdialoger med bolagen vi investerar i. De kan vara proaktiva, reaktiva eller tematiska och genomförs individuellt eller i samarbete med andra investerare.

Kontakta oss

Har du frågor kring hållbarhet eller ägarstyrning? Hör gärna av dig!

No description

Maria Nordqvist

Hållbarhetsansvarig

Läs mer
No description

Per Trygg

Förvaltare och ägaransvarig

Läs mer