Tioårsjubileum och högst avkastning!

Lannebo Sverige Plus fyller tio år och har högst avkastning bland Sverigefonder på Morningstar: 382 procent! (jämförelseindex SIXPRX 274 procent under perioden 20081211-20181211)
Nyheter
Nyhetsbild Sverige Plus

Lannebo Sverige Plus fyller tio år och har högst avkastning i kategorin Sverigefonder under tioårsperioden*. Hur arbetar förvaltarna och varför fungerar deras process?

Martin Wallin Robin Pettersson

Aktiv förvaltning är grunden i vårt arbete – ett stort ansvar som vi lever med dygnet runt, säger förvaltarna Martin Wallin och Robin Nestor.

Fonden förvaltas utifrån en filosofi baserad på långsiktighet, riskmedvetenhet och självständighet. Förvaltarduon har en disciplinerad process som bygger på egen analys, täta bolagsbesök och ständig utvärdering.

Lannebo Sverige Plus har samma grundportfölj som Lannebo Sverige – koncentrerad till cirka 30 bolag med väldefinierade verksamheter. Därtill har Lannebo Sverige Plus extra verktyg som kan ge förvaltarna möjlighet att skapa ytterligare överavkastning: de kan blanka aktier och de kan placera upp till 10 procent utanför Norden.

Tioårshistoriken visar att processen och verktygen har fungerat väl i flera typer av marknadsklimat.

Här förklarar förvaltarna sin process i fyra steg:

1 Värderingsdriven metodik

”Utgångspunkten är en normaliserad ansats till värderingen av bolag. Genom god kunskap om historiken och en egen åsikt om framtiden, försöker vi bedöma det långsiktiga värdet av ett bolag. När värdet tydligt avviker från priset på börsen köper eller säljer vi om möjligheten till god avkastning motsvarar risken. Strategin ger möjlighet att ta ett steg tillbaka och ifrågasätta värderingen på börsen – har priset på vinsterna stigit för mycket eller har det pressats ner för hårt.”

”Idag styrs allt mer pengar mekaniskt och genom indexförvaltning vilket till viss del åsidosätter värderingsanalysen som är det mest centrala. Å andra sidan medför det möjligheter för oss som aktiva förvaltare att agera för att över tid skapa god avkastning”, säger Martin Wallin.

”Ett exempel är Electrolux som vi anser ha en väldefinierad verksamhet. Här finns en tydlig historik och vi vet vad som driver och påverkar utvecklingen i bolaget. Vi bedömer balansräkningen som stark, vi tror intjäningen kommer att normaliseras och innehavet är nu ett av de större i fonden.”

2 Arbetar nära ett mindre antal bolag

Investeringarna bygger på företagsanalys och värdeinriktad aktieanalys. I Lannebo Sverige Plus är portföljen därför koncentrerad till cirka 30 bolag där Martin och Robin har positiva såväl som negativa uppfattningar om aktierna. Med fokus på ett mindre antal bolag ger de sig själva möjlighet att öka och fördjupa kunskapen kring företagen och därmed över tid fatta fler korrekta beslut.

Det går att läsa sig till mycket kunskap men det är också väldigt nyttigt att träffa och besöka företag och se deras verksamheter. Förvaltarna har genom Lannebo Fonder ett upparbetat nätverk som, i kombination med att de är stora och långsiktiga ägare i portföljbolagen, gör att de får god access till företagsledningar. Bolagsbesök är en del av duons vardag:

”Vi träffar löpande bolagen vi följer. Utan sådana möten och kunskapsinhämtningar skulle vi inte kunna göra en kvalificerad bedömning och arbeta som vi gör”, säger Martin Wallin och berättar om det senaste mötet med Stora Ensos VD på temat konsolidering inom industrin i allmänhet och hållbarhet i synnerhet.”

3 Våga ha en uppfattning som avviker från marknaden

Det räcker inte bara med att prognostisera bolagens vinster väl. En del av arbetet består i att förstå vad resten av marknaden tycker och hur de har positionerat sig.

”Även om vi främst fokuserar på våra egna åsikter lägger vi en del tid på att utvärdera vad resten av marknaden tycker. Det gäller att förstå hur förväntningarna i marknaden ligger och där har vi nära relationer med flera duktiga externa analytiker”, säger Robin Nestor.

Fonden är sällan överviktad mot bolag där det är som mest fokus och störst intresse. Det hänger ihop med den normaliserade ansatsen till värdering. När intresset för ett bolag är som störst brukar det sammanfalla med att företagsledningen är som mest positiv vilket då ger stor tilltro till framtiden och hög värdering av vinster. ”I dessa lägen är det svårt att göra en bra investering då riskerna överstiger avkastningspotentialen. För att långsiktigt skapa bra avkastning är det därför viktigt att göra investeringar till rätt pris, där det finns en större differens mellan långsiktigt värde och dagens marknadspris”, anser Martin och Robin.

4 Ordentligt med tålamod

Förvaltarna tar stora positioner i ett mindre antal bolag. Fonden kommer därför i det korta perspektivet med stor sannolikhet att avvika från sitt jämförelseindex, både på upp- och nedsidan. Aktiekurser rör sig på grund av en mängd olika anledningar och ofta av orsaker som inte har med ett företags operationella utveckling att göra. Förvaltarna menar att god kunskap om portföljbolagen ger möjlighet att ha tålamod och inte påverkas av marknadens alla kortsiktiga störningar.

”Vi ska inte låta oss påverkas för mycket av allmänt brus i marknaden. Därför ser vi det som viktigt att vi har förståelse för de investeringar vi gör. När något går fel i en placering kan vi med större sannolikhet förstå anledningen bakom och därefter ta ett mer rationellt beslut”, säger Robin Nestor.

Att ha ett längre tidsperspektiv och tålamod i sin investeringsstrategi är grunden till god avkastning över tid men det kräver också att hela kedjan är långsiktig, från fondspararen till förvaltaren såväl som börsbolaget.

”Vi lever med att förvalta fonder och det förtroende vi fått. Samtidigt som uthållighet och viss envishet är viktigt måste man också vara ödmjuk och kunna inse när man har fel. Men historiskt har vi haft fler rätt än fel samtidigt som våra stora positioner bidragit väl, det arbetar vi för att fortsätta lyckas med”, säger Martin Wallin.

*Avser perioden sedan Lannebo Sverige Plus startades 2008-12-11 till 2018-12-11 inom kategorin Sverigefonder på Morningstar som funnits minst lika länge som Lannebo Sverige Plus. På en femårsperiod 20131211 till 20181211 är avkastningen 86%. Avkastningssiffrorna är efter avgifter och utan hänsyn tagen till inflation. Jämförelseindex SIXPRX har under samma perioder, 10 år samt 5 år, avkastat 274% och 59%.

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Varför ska jag investera i svenska småbolag?

Hjalmar Ek förvaltar Lannebo Småbolag och Lannebo Småbolag Select. Här berättar han mer om varför man ska investera i svenska småbolag....

Läs mer

Föräldrar sparar mer till sina söner än till sina döttrar

Hur kan det komma sig att vi fortfarande lever i ett finansiellt ojämlikt samhälle? I dag på den internationella kvinnodagen skriver Jessica Malmfors, Lannebos VD, om stereotyper och värderingar, varför sparandet skiljer sig mellan könen...

Läs mer

Kommer börsen gå upp 2024?

Vad tror Peter Lagerlöf om 2024? Kommer räntorna gå upp? Blir det bättre tillväxt? Finns det förutsättningar för stigande börser? Spelar presidentvalet i USA någon roll? Peter Lagerlöf är förvaltare och investeringsansvarig på Lannebo....

Läs mer

Konsten att hitta guldkornen på marknaden

Lannebos specialfonder MicroCap och NanoCap riktar sig mot börsens allra minsta bolag. Här berättar Adam Hansson om en friare förvaltningsstil, förhoppningarna inför 2024 och hur han och hans medförvaltare Claes Murander vaskar fram guldkornen på...

Läs mer

Företag måste sluta ducka för biologisk mångfald

Förlusten av biologisk mångfald har seglat upp på den globala agendan och frågor som vatten, avfall och cirkulär ekonomi fått allt större uppmärksamhet. Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, diskuterar möjligheterna och utmaningarna ur ett investerarperspektiv....

Läs mer

Så blir 2024

Vart är världens och Sveriges ekonomi på väg? Har den gröna omställningen avstannat? Hur kommer det gå för den pressade fastighetsmarknaden? Vi bad fyra av Lannebos förvaltare att titta i kristallkulan och komma med sina...

Läs mer

Årets Sparprofil 2023: Mohammed Salih

Sparekonomen och börsprofilen Mohammed Salih hyllas för sina viktiga insatser för svenskarnas sparande och utses till Årets Sparprofil 2023....

Läs mer

Lannebo Live: Fastighetssektorn – nuläge och framtidsutsikter

Hur klarar sig noterade fastighetsbolag i rådande miljö och hur ser utsikterna framgent ut? Tobias Kaj och Philip Hallberg berättar om sin syn på fastighetssektorn och varför nu kan vara ett bra läge att investera...

Läs mer

”Det finns ingen möjlighet för bolagen att bromsa”

Hur kan vi skynda på omställningen mot en grön ekonomi? Vi pratade med Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo, om nya investerarinitiativ, problemet med dubbelmoral och hur Lannebo aktivt driver på resan mot ett mer hållbart...

Läs mer

Öhman ny huvudägare i Lannebo Fonder – skapar Nordens största fristående fondaktör

När Öhman blir ny huvudägare i Lannebo Fonder blir resultatet Nordens största fristående fondaktör och ett ännu vassare erbjudande till kunderna. ”Bolagen passar perfekt för varandra”, summerar Johan Malm, vd på Öhman, och Johan Lannebo,...

Läs mer